Orm og Ormekur til Kæledyr
Orm er som udgangspunkt ikke farligt. Man opdager som regel at ens kæledyr har orm ved enten af se dem i afføring eller stikkende ud ad numsen på dyret. Nogle dyr vil også opleve kløe, som gør, at de trække numsen over ru overflader.
I sjældne tilfælde kan der være så mange orme, at dyrets mavesæk er fyldt op. I disse tilfælde, vil dyret spise og drikke mindre, og det vil begynde at tabe sig. Det er dog yderst sjældent, at man når dertil. Tag kontakt til dyrlægen med det samme, hvis det sker.
HVAD SKAL JEG GØRE, HVIS MIT KÆLEDYR HAR ORM?
- Tag et billede af ormen.
- Tag kontakt til jeres dyrlæge og send billeddokumentation.
- I skal til dyrlægen hvis:
- I ikke har været hos dyrlægen før. Er det mere end 1 år siden, I har været til undersøgelse sidst, er det et krav fra myndighederne, at I får undersøgt dyret, før der kan udskrives en recept.
- I får en recept på en ormekur og giver behandlingen med det samme.
- Hvis I har været forbi jeres dyrlæge inden for det sidste år, er det op til dyrlægen, om han/hun vil undersøge dyret, før der udskrives en recept.
Hvis I mistænker, at jeres dyr har orm, men ikke kan dokumentere det med billeder, kan jeres dyrlæge måske analysere en afføringsprøve. Her kan man påvise eller afkræfte tilstedeværelsen af orm eller æg. I skal kontakte jeres dyrlæge og høre, om de tilbyder denne service.
HVORFOR SKAL MIT DYR TIL DYRLÆGEN FOR EN ORMEKUR?
Der er mange gode grunde til, at dit dyr skal forbi en dyrlæge, før der kan udskrives medicin. Her er de to vigtigste:
- Al medicin har bivirkninger. Som dyrlæge er man forpligtet til at undersøge, om dyret kan tåle den medicin, der påtænkes brugt. Der kan f.eks. være andre ting galt med dyret, som forværres, hvis man giver den forkerte type medicin.
- For at undgå resistens i samfundet, gives medicin kun til syge dyr og kun i den mængde, der er nødvendigt til at behandle det igangværende problem.
HVAD ER EN ORMEKUR?
En ormekur er en pille, der indtages oralt eller som væske, der dryppes i nakken. Vi anbefaler væsken, da det kan være svært at få dyret til at spise en pille. Begge former indeholder stoffet anthelmintika, som slår ormene ihjel.
Da der er tale om et receptpligtigt lægemiddel, har myndighederne relativt strenge restriktioner for, hvornår man må give en behandling. Her er et par af de mest gængse myndighedskrav:
- Man må ikke give ormekur præventivt.
- Dyrlægen skal have dokumentation for, at dyret har orm.
- Dyret skal være tilset af dyrlægen inden for det seneste år.
Nogle lande kræver, at dyret har fået en ormekur, inden man rejser dertil. I disse tilfælde må en ormekur gerne gives præventivt.
HVAD GØR EN ORMEKUR?
En ormekur fjerner alle orme fra dyrets mave og tarme. En ormekur indtages som en pille eller dryppes som væske i nakken. Kuren virker med det samme, og alle orme vil være døde inden for et døgn. De vil efterfølgende blive udskilt med afføringen.
HVAD GØR EN ORMEKUR IKKE?
En ormekur forhindrer ikke dyret i at få orm igen i fremtiden. Man kan derfor opleve, at dyret får orm igen kort tid efter endt behandling. Der findes desværre ingen medicin, der forhindrer orm i at komme ind i dyret.
HVORDAN FÅR MIT KÆLEDYR ORM?
Et dyr får orm ved at spise mus, rotter og fugle, der er inficeret. Det er derfor som oftest udekatte, der får orm.