Nytårsangst
Vi nærmer os det nye år med hastige skridt og med det nye år, kommer høje brag og skarpe lysglimt. Vidste du, at omkring 50% af alle danske hunde og 30% af katte lider af nytårsangst / lydangst? Hvis dit kæledyr er en af dem, har vi nogle gode råd til jer, som måske kan hjælpe. Det første råd er, at få jeres kæledyr passet et sted, uden for de større byer. Det er en god løsning, men desværre ikke én, der er tilgængelig for alle. Hvis I ikke har den mulighed, kommer her nogle alternativer:
Kat
- I perioden 27/12 – 1/1, hvor det er lovligt at fyre fyrværkeri af anbefaler vi at du holder din kat inde i når det er mørkt. Hvis din kat bliver bange vil den stikke af fra det farlige, og det øger risikoen for at den kommer til skade i trafikken. Så derfor luk kattelemmen og giv din kat en kattebakke indenfor.
- Få tjekket om dine kontaktoplysninger er ajourførte i Dansk Katteregister eller Det Danske Katteregister afhængigt at hvor din kat er registreret. Det vil gøre det langt nemmere at få din kat hjem igen, hvis den nu skulle løbe ud ved en fejl og komme til skade eller blive væk.
- Træk gardinerne for, og sæt lidt musik til at køre om aftenen, så både lys og lyd fra fyrværkeri er mindre tydelige.
- Hvis din kat gerne vil gemme sig, så lad den gøre det. Det er en okay strategi. Hjælp den gerne ved at lægge at lade lågen til det skab, hvor den godt kan lide at ligge stå åben, eller læg et tæppe ind under seng eller sofa, så den har en lille sikker hule. Hvis din kat ikke vil komme ud og har store pupiller, som tegn på angst når fyrværkeriet er overstået skal du naturligvis søge yderligere hjælp til den så snart det er muligt.
- Hvis du skal have gæster, så sørg for at instruere dem i at tage hensyn til din kat. Ingen bordbomber eller truthorn, og katten må ikke ”bare” lukkes ud i haven. Den skal heller ikke hales frem fra sit gemmested.
- Hvis du giver kosttilskud eller medicin til din kat, så skriv det ned. Navn på kosttilskud og/ eller medicin. Doser og tidspunkter. Så har du forhåbentlig en køreplan til næste år. Hvis ikke din kat havde et godt nytår, så ved du hvad der ikke virker.
- Hvis din kat, trods ovenstående, ikke havde et godt nytår, og fortsat er meget bange, så har den måske behov for kosttilskud eller medicin efter nytår. Tag fat I os, så vi kan tale om mulighederne.
Hund
- Få motioneret og trænet din hund mest muligt når det er lyst. På den måde er der kun brug for kortere ture for at besørge når det er mørkt, og folk synes det er sjovt at fyre fyrværkeri af. Især den 31/12, hvor de fleste har fri hele dagen, er det en rigtig god ide at tage en lang tur til skov eller strand.
- Gå ikke med din hund løs. En naturlig reaktion på noget farligt er at forsøget at stikke af fra det. Tjek også gerne op om informationerne på hundetegnet og i Dansk Hunderegister er ajourførte, hvis nu din hunds halsbånd skulle knække eller den får vredet sig ud af selen.
- Træk gardinerne for, og sæt lidt musik til at køre om aftenen, så både lys og lyd fra fyrværkeri er mindre tydelige.
- Hvis din hund gerne vil gemme sig, så lad den gøre det. Det er en okay strategi. Måske har den også brug for sit pivedyr eller et kødben. Stil eventuelt dens kurv under et bord og skærm ekstra af med tæpper, så den har en lille hule. Hvis den ligger og ryster skal du naturligvis søge yderligere hjælp til den så snart det er muligt.
- Hvis din hund søger dig, så lad den gøre det. Det er vigtigt ikke at ynke den, men at udstråle ro og give den tryghed. Tag den gerne op hvis den er vant til det, eller sæt dig ned på gulvet til den.
- Hvis du skal have gæster, så sørg for at instruere dem i at tage hensyn til din hund. Ingen bordbomber eller truthorn, og hunden må ikke ”bare” lukkes ud i haven.
- Tag ikke din hund med udenfor omkring midnat, heller ikke hvis den ikke virker til at være bange. Der er så mange faktorer du ikke har kontrol over, og der er ingen grund til at tage chancer.
- Hvis du giver kosttilskud eller medicin til din hund, så skriv det ned. Navn på kosttilskud og/ eller medicin. Doser og tidspunkter. Så har du forhåbentlig en køreplan til næste år. Hvis ikke din hund havde et godt nytår, så ved du hvad der ikke virker.
- Første januar skal du være opmærksom på at din hund ikke samler noget op. Der kan ligge fusere, som absolut ikke skal ind i en hundemund.
- Hvis din hund, trods ovenstående, ikke havde et godt nytår, og fortsat er meget bange, så har den måske behov for kosttilskud eller medicin efter nytår. Tag fat I os, så vi kan tale om mulighederne.
Kosttilskud er en individuel sag og virker rigtig godt på nogle dyr og knap så godt på andre. Kom ned i klinikken, hvor vi kan vejlede ud fra jeres behov. Med kosttilskud er det som regel en fordel at starte i god tid. Kosttilskud kan fås i håndkøb og kræver derfor ikke recept eller konsultation.
Hvis I har behov for medicin, skal vi dog have jer forbi klinikken til en konsultation. Vi må desværre ikke udlevere receptpligtig medicin, uden at have tilset jeres kæledyr. Vi skal også lige sikre os, at jeres hund eller kat, rent faktisk kan tåle medicinen.
Vi ønsker jer alle en god og tryg december måned.